Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελική ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του έργου TREATS την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2025, στο Επιμελητήριο Άρτας. Η ημερίδα αποτέλεσε σημαντική στιγμή επικοινωνίας και ενημέρωσης σχετικά με τις καινοτόμες μεθόδους που αναπτύχθηκαν για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και την ανάδειξη της ποιότητας του νωπού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ηπείρου.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι παραγωγών, επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου, γεωπόνοι, τεχνολόγοι τροφίμων, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και ερευνητές, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος Αρταίων και ο ΕΦΕΤ.
Οι εισηγήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλάμβαναν την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, καινοτόμα μοντέλα επιχειρηματικότητας στη γαλακτοκομία και ζητήματα διασύνδεσης της ποιότητας γάλακτος με τη δημόσια υγεία. Οι παρουσιάσεις συνδυάστηκαν με ενεργή συμμετοχή των παρευρισκόμενων μέσω ερωτήσεων και διαδραστικών συζητήσεων, αναδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και την ανάγκη για περαιτέρω εφαρμογή των αποτελεσμάτων του έργου.
Ειδική αναφορά έγινε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους θεσμικών φορέων σχετικά με τη σημασία της υιοθέτησης τέτοιων καινοτομιών στην πρωτογενή παραγωγή και τη δυνατότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της περιοχής.
Η ημερίδα έκλεισε με την ανάδειξη προοπτικών συνεργασίας και περαιτέρω ανάπτυξης του έργου TREATS, τονίζοντας τη σημασία της επιστημονικής έρευνας και της εφαρμογής της στην πράξη για την αναβάθμιση των παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ηπείρου.








